22 Eylül 2009 Salı

Elektronik Atıklar Kayıt Altına Alınıyor

Çevre ve Orman Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfi Akça, elektronik atıkların toplanmasıyla ilgili, yıl sonuna kadar yönetmelik çıkarmayı planladıklarını belirterek, genelde hurdacıların topladığı elektronik atıkların kayıt altına alınacağını söyledi.Akça, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların yapılan çalışmalarla çevre konusunda daha fazla bilinçlendiğini ve çevre konusundaki duyarlılığın her geçen gün arttığını kaydetti.
Son 5-6 yılda çevreyle ilgili çok sayıda yönetmeliğin çıkarıldığını bildiren Akça, şu anda 40'ın üzerinde yönetmeliğin olduğunu ve yıl sonuna kadar yönetmelik sayısının 50'ye yaklaşacağını dile getirdi.AB ülkelerinin çevre konusunda çok gelişmiş olduğunu ve birçok yönetmeliğin bulunduğunu ifade eden Akça, ''Bizim de birçok konuda yönetmeliğimiz var. Farklı konularda, 15-20 tane daha yönetmeliğin çıkarılması gerekiyor. Biz giderek çevre konusunda çok daha fazla şeyi kontrol altına alacağız ve almak zorundayız. Yıl sonuna kadar elektronik atıkların toplanmasıyla ilgili yönetmelik çıkarmayı planlıyoruz'' dedi.Çevre yönetiminde, temel prensiplerinden birinin, herkesin kendi ürettiği ürünü atık olduktan sonra da bertaraf etmek zorunda olması olduğunu kaydeden Akça, şunları söyledi:''Firmalar, pilde ve aküde atıklarını geri topluyor. Elektronik atıklarla ilgili yönetmelik çıkarılıp, bir sistem oluşturulduğunda, ne kadar elektronik atığın olduğunu tespit edeceğiz. Bu atıklar şu anda hurdacılar tarafından kayıt dışı toplandığı için elimizde bir veri yok. Genelde hurdacıların topladığı elektronik atıklar, bu sayede kayıt altına alınacak. Ne kadar elektronik eşya satıldığını, bunlardan kaçının kullanıldığını ya da kaçının atık haline geldiğini öğreneceğiz. Bunu elektronik ortamda takip edeceğiz. Böylelikle sağlıklı bir veri elde edeceğiz.

Bunların geri dönüşümlerini sağlayacağız.''Yönetmelik çalışmaları kapsamında, sektörle birlikte ortak bir platform oluşturmayı da amaçladıklarını belirten Akça, ''Çünkü bunları üreten sektöre birtakım yükümlülükler geliyor. Firmalar bunları toplamak dışında, düzgün bertaraf etmek zorundalar. Bazen bir parça arızalanır, bilgisayar çalışmaz. Geriye kalan onlarca parça halen işe yarayabilir. Onun dışında elektronik atıklar, hurdaya gittiği zaman iletkenliği artırmak için kullanılan şeyler var. Altın, bakır gümüş gibi. Yani devrelerde kullanılan değerli materyaller, kullanılabilir ve geri dönüşümü sağlanabilir. Bunlar ülke ekonomisine kazandırılacak.'' diye konuştu